Отвориха новия приют за кучета в Горни Богров
Отвориха новия приют за кучета в Горни Богров / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николовa
Отвориха новия приют за кучета в Горни Богров
58352
Отвориха новия приют за кучета в Горни Богров
  • Отвориха новия приют за кучета в Горни Богров

От днес започва да работи новият приют за 1000 бездомни кучета в Горни Богров до София. Това съобщи за Дарик зам.-кметът по екологията Мария Бояджийска. Тя уточни, че така се удвояват местата за бездомни кучета от София. Там ще се настаняват основно животни, заловени от центъра на града и в близост до детски градини и училища. Очаква се на пролет да приключи разширението на приюта за още хиляда кучета. Приютът е изграден на площ от 200 дка и струва 1,3 млн.лв., осигурени от общинския приватизационен фонд.

В новия приют ще се прибират всички глутници, които имат потенциално агресивно поведение, обясни още Мария Бояджийска. „Които застрашават по какъвто и да било начин живота и здравето на хората в София. Започваме от централната градска част, от местата, които са около училища, детски градини, там, където има сигнали на граждани за агресивно поведение на животни”, обясни тя.

Столичани могат да подават сигнали в „Екоравновесие” за агресивни кучета около дома им, но приютът не може да приеме всичките над девет хиляди бездомни животни в София. „Този капацитет е крайно недостатъчен. Ние продължаваме да работим по разширяването на капацитета за настаняване, така че да можем да настаним повече животни и те да бъдат на безопасно място в приюта”, уточни Бояджийска.

Екипите на „Екоравновесие” вече са започнали да настаняват кучетата в новия приют. „Там вече има няколко кучета настанени и продължават. Това са кучета от Сеславци, които са предварително проверени, кастрирани, ваксинирани, за да сме сигурни, че са здрави и няма да заразят по никакъв начин останалите”, каза още тя.

Междувременно се водят разговори с НПО Четири лапи, помощ за животните и българо-германското дружество за защита на животните, обясни зам.кметът. „Предлагаме им общински терени, на които те да инвестират собствени средства и да след това да ползват и стопанисват тези приюти. Целта е подпомогнат изпълнението на програмата, защото бюджетът на общината е ограничен и няма как да финансира изграждането на всички приюти, които са необходими”, коментира още зам.-кметът. Такъв пример е кастрационната клиника, която е изгражда в Банкя и ще се стопанисва от Четири лапи. Очаква се тя да заработи до месец или два.