Откриха санираната детска градина „Алиса” в „Банишора”
Откриха санираната детска градина „Алиса” в „Банишора” / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Откриха санирана детска градина номер 45 в „Банишора”
45171
Откриха санирана детска градина номер 45 в „Банишора”
  • Откриха санирана детска градина номер 45 в „Банишора”

Кандидатът втори мандат кмет на София Йорданка Фандъкова откри санираната детска градина номер 45 в квартал „Банишора". Това е 20-та санирана през тази година детска градина в столицата, заяви Фандъкова.

Реновирането е част от проекта на ЧЕЗ съвместно със Столична община за постигане на енергийна ефективност на сградите.

Сградата на детската градина е строена през 1965 година. Сумата за извършения ремонт възлиза на 70 000 лева, а средствата са дарени от ЧЕЗ България. В рамките на проекта за повишаване на енергийната ефективност на сградата са извършени външно саниране, подмяна на водоотвеждащите елементи, монтиране на подпрозоречни первази, подменени са и 43 осветителни тела с енергоспестяващи. Дейностите са съобразени с препоръките на доклада от извършеното през 2009 година енергийно обследване на сградата.

Строително-ремонтните дейности по детска градина „Алиса" започнаха на 25 юли тази година и в основната си част бяха приключени на 1 септември. Началният и крайният срок са съобразени с нормалното функциониране на детската градина. Сред ремонта потреблението топло- и електроенергия на детската градина ще намалеят с 30%. Същевременно ще намалеят и изпуснатите в атмосферата въглеродни емисии с над 23 тона годишно.

Реновирането на детска градина Алиса" е втори подобен съвместен проект на електроразпределителната компания и общината за последните 12 месеца.