/ ThinkStock/Getty Images
Общинари обсъдиха изграждането на инсталация за RDF отпадъци
97378
Общинари обсъдиха изграждането на инсталация за RDF отпадъци
  • Общинари обсъдиха изграждането на инсталация за RDF отпадъци
Няколкочасова дискусия в комисията по екологията в Столична община предизвикаха финансовите планове на общината за изграждане на инсталация за РДФ отпадъци. Тя ще струва почти 158 милиона евро, от които 67 милиона ще са заем от европейска банка. От “Политическа група 5” внесоха предложение за отмяна на решението на Столичния общински съвет да кандидатства за финансирането.
 
Tази инсталация ще доведе до намаляване на отпадъците, постъпващи за депониране, както и на вредните емисии във въздуха, но и ще повиши топлинната и електрическа ефективност, като подсигури ток и отопление на близо 30 000 домакинства, обясни заместник-кметът по екологията Йоана Христова. Проектът е изцяло съвместим с европейското и българското законодателство и е в приоритетите на стратегията за устойчиво развитие „Европа 2020”.
 
Според “Политическа група 5” финансиране на централата не трябва да има поради пет причини: липса на политически и обществен консенсус, актуален технологически анализ, достъпна информация и липса на избрана площадка. Предвижда се инсталацията да бъде построена около Централна гара.
 
В четвъртък предстои Общинският съвет да гласува да бъде ли задвижен проектът или не.