Отново надраскаха Паметника на съветската армия
Отново надраскаха Паметника на съветската армия / Булфото
Преместването на паметника на Съветската армия е сред приоритетните въпроси, по които работи Областната администрация на област София, съобщиха от пресцентъра на областната управа в своя позиция до медиите.

"Законосъобразното решение по тази тема е резултат от ангажираното участие на няколко институции. Даден е ход на процедурата и тя се движи възможно най-бързо според предвидените в закона срокове", уточнява се още в съобщението.

„Възраждане“: Няма да допуснем преместването на Паметника на Съветската армия

На 03.08.2023 г. Областният управител на област София с изрично писмо до кмета на Столична община изиска представянето на заверени копия от наличната проектна документация, послужила за изграждане на Монумент „Паметник на Съветската армия“, както и заверено копие на Плана за организация и изпълнение на строителството (ПОИС), относно преместването на Монумент „Паметник на Съветската армия“, изработен през 90-те години на XX век.

Промениха статута на Паметника на съветската армия в София

Изпратено е и запитване до директора на Националната галерия относно възможността скулптурните фигури и барелефи от Монумент „Паметник на Съветската армия“ постоянно да бъдат експонирани в „Музей за изкуството от периода на социализма“ към Националната галерия, допълват още от областната администрация.

Областната администрация очаква отговор по зададените въпроси на компетентните институции в най-кратък срок.