Новородено чака ЕГН в бежанския лагер в Ковачевци
Новородено чака ЕГН в бежанския лагер в Ковачевци / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Бебе, родено след настаняването на майката в бежанския лагер в Ковачевци, не съществува по документи. Според законовата процедура, децата на възрастните хора, които влизат в България, за да търсят убежище, се вписват в специални карти. Тъй като бебето е родено в България, то не е вписано в тази карта. От друга страна законът не позволява то да бъде регистрирано с ЕГН, докато майка му не получи статут на бежанец.

Документалните и процедурни неуредици, свързани с регистрацията на чуждите граждани у нас, са много и създават проблеми, информира на заседание на Обществения съвет зам. областният управител на Пернишка област Галина Никодимова. Като председател на кризисния щаб, сформиран след настаняването на чужди граждани в Ковачевци, тя увери, че нужда от подобна структура вече няма, тъй като няма криза.

Има обаче доста проблеми, които областната администрация в Перник непрекъснато коментира с представителите на Агенцията по бежанците. Наскоро е станало ясно, че представители на Хелзинкския комитет и на Върховния комисарят по бежанците са договорили с Агенцията по бежанците у нас чуждите граждани, които вече са получили статут на бежанци, да могат да остават в лагерите за временно настаняване, какъвто е и този в Ковачевци, шест месеца след това. Досега процедурата предвиждаше в 14-дневен срок те да напуснат центъра и да търсят външен адрес или настаняване в интеграционен център.

Преди няколко дни е възникнал и проблем със спукан водопровод в центъра за регистрация в Ковачевци. Повредата е установена, но не е отстранена, тъй като се изисква подмяна на тръби. Аварията може да създаде проблем както на настанените в центъра, така и на жителите на селото, тъй като двата водопровода са свързани, коментира Никодимова. Областната администрация е изпратила вече две писма до Агенцията по бежанците с настояване за съдействие при отстраняването на аварията.