Налице са всички условия за пускане на парното в София
Налице са всички условия за пускане на парното в София / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Налице са всички условия за пускане на парното в София
58438
Налице са всички условия за пускане на парното в София
  • Налице са всички условия за пускане на парното в София

74 на сто от длъжните на „Топлофикация - София" не са платили до шест сметки, каза директорът на столичното парно Стоян Цветанов. Само седем процента от длъжниците имат задължения с над 3-годишната давност. Цветанов посочи, че Софийският университет „Св. Климент Охридски" е най-големият длъжник на дружеството с 1,5 млн. лв. дълг, като се водят разговори за разсрочването му. Парното в София вече се пуска поетапно, като са налице всички условия за това, увери още Цветанов. Приоритетно отоплението се пуска в детските градини и училищата.

Цветанов допълни, че факторите за да се пусне топлото са три поредни дни средноденонощната температура да е под 12 градуса, както и да е налице дългосрочна прогноза за захлаждане.

Парното ще бъде пуснато във всяка една сграда, а към некоректните длъжници има процедури за събиране на парите, каза още Стоян Цветанов.

Над 1.5 млн.лв. дължи Софийският университет за последните два отоплителни сезона.

Това е най-големият длъжник на столичното парно и по думите на Цветанов е единственият ВУЗ, който не погасява задълженията си към топлофикацията. В момента се водят преговори с ръководството на СУ и най-вероятно ще се постигне споразумение за разсрочване на задълженията, така че да има възможност да ги плати в рамките на следващия отоплителен сезон, както старите, така и тези, които ще се натрупат през настоящия сезон, каза Цветанов.

Водят се преговори с „Булгаргаз" и икономическото министерство, обясни още шефът на столичната топлофикация. „Не очакваме проблеми с доставката на природен газ, разплащаме се всекидневно. Всички пари, които идват от клиентите, отиват към Булгаргаз приоритетно", каза той.

Общо около 260 млн. лв. са задълженията на клиентите към Топлофикация.