Малката Марина е в съзнание, отговаря с жестове
Малката Марина е в съзнание, отговаря с жестове / снимка: Личен архив
Малката Марина е в съзнание, отговаря с жестове
52738
Малката Марина е в съзнание, отговаря с жестове
  • Малката Марина е в съзнание, отговаря с жестове

8-годишната Марина Ташкова е вече в съзнание и отговаря адекватно с жестове, но не може да говори заради дихателната тръба. Детето пострада на 29 март, когато автомобил я удари на пешеходна пътека на бул. „Г.М. Димитров". Марина беше приета в детската пироговска реанимация в кома, с тежка черепно-мозъчна травма и с риск за живота.

8-годишната Марина вече е в състояние да разбира какво й се казва, както и да отговаря с жестове, разказа бащата на момиченцето Марин Ташков. В момента й се извършват медицински процедури, които я изморяват бързо, но е напълно адекватна.

„Системата е простичка - хваща те за ръката и стиска и ти показва. Майка й предните дни беше написала на едно листче „да" и „не", но това беше първия ден, като беше започнала да излиза в съзнание. Разпознаваше думичките, но посочваше непрекъснато „да". Иначе реагира, погледът й е концентриран, интелигентен, не е отсъстващ. Детето си е тук. Предният път когато й заговорих, че съучениците са й нарисували специално картини и ще й ги донесат, тя се развълнува", разказа баща й.

Лявата подбедрица на Марина, която беше счупена при инцидента, вече е оперирана. Лекарите са обяснили, че очакват до няколко дни да бъде преместена от детската реанимация в отделение с по-лек режим.