Липсвал официален проект за реставрацията на паметника „Цар Освободител”
Липсвал официален проект за реставрацията на паметника „Цар Освободител” / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Липсва официален проект за реставрацията на паметника „Цар Освободител”
59161
Липсва официален проект за реставрацията на паметника „Цар Освободител”
  • Липсва официален проект за реставрацията на паметника „Цар Освободител”

Липсва официален проект за реставрацията на паметника на Цар Освободител. Това съобщи за Дарик проф. Велислав Минеков от Националния съвет на „Движение България на гражданите", ден преди монументът да бъде върнат пред Народното събрание. Според скулптура нарушенията около реконструкцията, която продължи малко под три месеца, са толкова много, че е време прокуратурата да се задейства и да направи своя проверка по случая.

Освен официален проект, за реконструкцията липсвала и поръчка в Закона за обществените поръчки, допълни Минеков. Той се пита и къде са разрешенията тази недвижима собственост на културата да стане движима: „Ние направихме питане, чрез достъп до информацията и от отговорите, които получихме, спокойно мога да твърдя, че тук законът е нарушен и то изключително силно. Много е странно по отношение на официалния проект, който така и не може да бъде намерен, че тук намирам декларации от трима от по-късно повикания екип реставратори, в които се декларира, че не желаят проектът да бъде разпространяван. Такъв проект не сме виждали, камо ли да го разпространяваме".

Минеков е категоричен, че би желал да види този реставратор, който се е подписал точно зад тази реконструкция: „Аз знам, че никой няма да се подпише под тази трагедия, която се случи още в началото на отскубването на паметника и рязането му. Хаосът е тотален, но проверка си заслужава да бъде направена, тъй като в противен случай, ако отнякъде се появят пак огромни пари, да знаете, че няма да се учудвам, ако г-н министърът изчука мустаци на Мадарския конник".

Паметникът на Цар Освободител бе демонтиран в началото на септември. Тогава бе обявено, че руска фондация ще осигури 1,2 млн. лева за реконструкцията му.