КАТ вади досиетата на над 6000 столични таксиджии
КАТ вади досиетата на над 6000 столични таксиджии / снимка: Sofia Photo Agency, архив

КАТ вади досиетата на над 6000 таксиметрови шофьори в София. Униформените ще проверяват един по един водачите. Ревизията трябва да установи има ли таксиджии без контролни точки в талоните и какви наказания са им налагани през годините, съобщи бТВ.

Такива проверки КАТ и ДАИ правят всеки ден от 17 юли насам. Само дни по-рано пиян таксиметров шофьор помете 12 души на спирка в столицата. След удара починаха млада жена и 6-годишно дете, а още 10 души бяха ранени. Месец по-късно таксиметровите компании в София са предоставили на КАТ списъци с имената на шофьорите си, за да бъдат проверени за наказания.

Успоредно с ревизията по списък, няма да спират и проверките по улиците. „Откакто е започнала проверката, по линия на КАТ са проверени 1973-ма водачи на таксита, от които са наказани 538, и от тази статистика има трима водачи с алкохол”, обясни инспектор Георги Христов от КАТ-София.

Таксиметровите шофьори от своя страна смятат мерките и за закъснели, и за пресилени. „Аз не съм съгласен с този огромен шум, който се вдигна, заради този глупак, и цялата гилдия да страда от него”, коментира Георги Дечев.

Резултатите от ревизията на шофьорските досиета трябва да са готови до края на месеца.