/ БТА
Обещаните пари за медицинските служители в детските градини и яслите столичното общинско здравеопазване не пристигат вече трети месец. Хората ги очакват, питат какво става, притесняват се. Това заяви общинският съветник от групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет (СОС) на брифинг преди заседанието.

"Терзиев щедро им обеща пари, които трябваше да дойдат от държавата, защото Асен Василев като финансов министър му е обещал, че ще бъдат дадени", отбеляза Хекимян и поясни, че става въпрос за 18 млн.лв.

Общинският съветник припомни хронологията на събитията като каза, че на 5 април Терзиев пуска писмо до финансовия министър, на 15 април получава официален отговор от Министерството на финансите, че пари няма да да му дадат. „Възможните решения следва да бъдат търсени в рамките на бюджета на Столичната община“, коментира Хекимян.

Той подчерта, че през април Терзиев беше казал категорично, че финансовото министерство ще му даде пари за увеличение на заплатите за медицинските служители. Според Хекимян, Терзиев и екипът му крият този факт, въпреки обещанията за прозрачност. При ясен факт и отговор, че той няма да получи тези пари, на 24 април столичният кмет сключва колективен трудов договор без да оповести, че парите все още не са постъпили, заяви Антон Хекимян.

"Стигаме до юни, когато Терзиев иска от СОС да подкрепим доклад за промени в разходната и приходната част, с която да бъдат отпуснати 17 млн.лв. от бюджета на Столичната община", посочи Хекимян. Той обаче припомни, че през април Васил Терзиев беше категорично против, че парите за медицинските служители не трябва да бъдат давани от бюджета на Столичната общинна, защото това са държавно финансирани дейности и ако общината трябва да започне да плаща за тях, това ще е много лоша практика. Но той вече има друго решение и вече смята, че ние тук трябва да подкрепим подобно продължение, каза Антон Хекимян. Той излъга над 2 хиляди души, заети в общинското здравеопазване, които очакват това финансиране вече трети месец, каза общинският съветник от ГЕРБ-СДС.

Според Хекимян, Терзиев можеше още през март да предложи актуализация на бюджета, СОС да гласува и от 1 април да бъдат разпределени, а когато дойдат и ако дойдат пари от държавата, да бъдат възстановени в общинския бюджет, каза Хекимян.

БТА припомня, че кметът на София Васил Терзиев и синдикатите КТ „Подкрепа“ и КНСБ подписаха на 24 април нов Колективен трудов договор в сектор Детско и училищно здравеопазване в София. С него се осигурява увеличение на основните заплати на заетите в сектора с 30% от 1 април 2024 г.

Подписи под документа от КНСБ поставиха д-р Пламен Радославов, зам.-председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването, Антоанета Стоянова, председател на Синдикалната организация на Детско и училищно здравеопазване София-град, а от КТ „Подкрепа“ – Росица Палешникова, председател на Медицинска федерация "Подкрепа", и Вихра Белева – зам.-председател. На подписването присъства и зам.-кметът на София по „Финанси и здравеопазване“ на СО Иван Василев.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
София Господинова/БТА