Градски спортове в поредната неделя на фестивала „София диша”
Градски спортове в поредната неделя на фестивала „София диша” / снимки: БГНЕС

Нови и традиционни градски спортове можеха да се видят в четвъртата неделя на фестивала „София диша 2015”. Тази седмица изпълнена с посетители беше ул. „Цар Иван Шишман”, където хората можеха да се включат и дори да се научат за игра по петанк, лонгборд, тенис на маса.

„София диша” развива културата в столицата

За първи път на фестивала участват и от Българска федерация по петанк - игра с топки, направени от метална сплав. Тя се играе на правоъгълна площадка, не рядко и в междублоково пространство.

„Много голям интерес има към нашия спорт. Ние се стремим да го напарвам толкова популярен в България, колкото е в Европа и по света и затова сме си поставили амбициозната задача да бъдем домакини на европейско първенство през септември”, каза Калин Панайотов, председател на федерацията. Там се очаква да дойдат състезатели от 36 европейски страни.

След 17.00 ч. на затворената за автомобили ул. „Цар Иван Шишман” и в част от ул. „Ген. Йосиф Гурко” се караше лонгборд. Разликата между него и скейтборда е тази, че дъската е по-дълга. Експертите в този вид спорт твърдят, че скейтът се използва повече за трикове, докато лонг-ът за завойчета, разходки и т.н.

„В София има най-малко места за каране, тъй като няма достатъчно велоалеи, а асфалтът в парковете не е много подходящ”, сподели Станимира, която кара лонгборд от около четири години.

Градски спортове в поредната неделя на фестивала София диша
netinfo

Днес начинаещите можеха да направят първи стъпки с Wildberries School, а напредналите да покажат умения на Slide session.

Сред тези, които караха за пръв път, бе и 10-годишната Руми. Момичето споделя, че половината от приятелите й карат „всякакви неща, а другата половина само си седят вкъщи и нищо не правят, и само се присмиват на другите”.

Голям интерес имаше и към традиционния и много познат спорт тенис на маса.

Източник: БГНЕС