„София диша развива културата в столицата
„София диша развива културата в столицата / снимка: БГНЕС, архив
„София диша" развива културата в столицата
81239
„София диша" развива културата в столицата
  • „София диша" развива културата в столицата

Пет улици ще бъдат зона без автомобили, а място за разнообразни културни събития по време на шестото издание на „София диша" в столицата.

От 8:00 до 23:00 часа всяка неделя на август движението на автомобили временно ще бъде преустановено, докато се провежда фестивалът. Всеки жител или гост на столицата ще може да опознае богатството от културен живот в града, което само чака да бъде преоткрито, казват организаторите.

Създателите на "София диша" се надяват фестивалът да става все по-мащабен и за това заедно със Столична община ще проведат социологическо проучване сред публиката, за да определят в каква посока да поемат занапред.

Стоян Николов разказва повече за програмата на тазгодишното издание: „Като неправителствена организация „София диша" има за цел да развива културата в столицата и практиките, по които работим са в тази насока. Започваме от Малките пет кьошета на 2 август. Темата ще е „Екология". На 9 август продължаваме на улица „Пиротска" с Визуални изкуства. Третата неделя - 16 август, сме на „Ангел Кънчев", където литературата превзема улицата. След това на 23 август сме на улица „Шишман" и ще отдадем почит на градския спорт. С това правим едно намигане, че София ще е европейска столица на спорта през 2018 година. Накрая завършваме на улица „Оборище" на 30 август с музика и танци".

Организаторите на „София диша" се имат амбицията фестивалът да се превърне в туристическа атракция.