Гонят бездомните кучета от приюта в Горни Богров
Гонят бездомните кучета от приюта в Горни Богров / снимка: Sofia Photo Agency, архив

В края на тази година вторият по големина приют за бездомни животни у нас ще бъде затворен. От три години той е стопанисван от българската организация Анимал Рескю София, която се издържа само от дарения и не получава финансиране от държавата и ЕС, съобщава в. „24 часа”.

Имотът е частна собственост и е нает от Столичната община. Преди няколко години кметството го предостави за стопанисване на организацията. Теренът обаче е бил ипотекиран и вече е собственост на банка. Договорът за наем изтича в края на годината и няма да бъде подновен, твърдят от организацията. „Не смятаме, че държавата е единственият начин да продължим да работим, макар и да ни е яд като хора, плащащи данъци и свършили немалко работа за града. Вярваме, че това може и да е за добро - всички приюти в София са общински, имаме шанса да създадем първия изцяло неправителствен”, пишат в сайта си Анимал Рескю София.

„Имаше одобрен архитектурен план за терена в Ботунец, където щяхме да правим спасително-образователен център. Главният архитект обаче спря гласуването от СОС през май, защото там щели да се строят детски градини”, посочват още от организацията и допълват: „А ние не искаме другите, труднодостъпни места. Дейността ни трябва да е публична и кучетата да са до доброволците и до евентуалните осиновители”.

Организацията е харесала нов терен за приют. До него има градски транспорт, близо е до общинските кучкарници в Сеславци и Богров. Имотът обаче струва 210 000 евро. „Сумата е непосилна за нас. Имотът трябва и да се ремонтира. Засега най-важното е кучетата да има къде да живеят”, каза Стела Райчева от Анимал Рескю София.

Организацията разчита само на дарения, за да събере парите за покупката на терена. Още през август в приюта спират приемането на нови животни. Занимават се само със задомяването на 500-те кучета. Целта е в края на декември да са останали 150 животни. Каквото и да се случи, от организацията са категорични, че няма да оставят четириногите на улицата, нито ще ги дадат в общинските приюти. Служителите на Анимал Рескю София са 15 души, но за три години са намерили дом на 2300 кучета и са кастрирали над 5400.