Фирмите, ангажирани с почистването на снега, отговарят и за подлезите
Фирмите, ангажирани с почистването на снега, отговарят и за подлезите / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Фирмите, ангажирани с почистването на снега, отговарят и за подлезите
48470
Фирмите, ангажирани с почистването на снега, отговарят и за подлезите
  • Фирмите, ангажирани с почистването на снега, отговарят и за подлезите

Между 120-170 машини са почиствали вчера столицата от снега, заяви зам.-председателят на Столичния общински съвет Николай Стойнев. Една фирма ще бъде глобена за неизпълнение на задълженията си при почистването на пътя от „Драгалевци” към природен парк „Витоша”. По думите на Стойнев вчера е било осигурено нормалното функциониране на града.

Почистени са били 7052 дка улици с масов градски транспорт и 4109 дка улици от обществено значение. Отчетът, който представиха от ГЕРБ е във връзка със сесията на СОС, която предстои да се проведе на 27 декември, когато ще бъде приета план-сметката за 2012-а.

Около 4.00 ч. сутринта е започнало снегопочистването през вчерашния ден, съобщи общинският съветник от ГЕРБ Николай Стойнев. Почистени са спирките от мрежата на градския транспорт между 6.30 и 7.30 ч. По думите му над 7000 дка улици от масовия градски транспорт са почистени, което означава, че те са обработени трикратно. По веднъж пък са обработени около 4000 дка улици с обществено значение.

На въпрос за слабо почистените междуквартални улици и подлези в София, Стойнев отговори така: „Разбира се, че може всичко да бъде почистване, въпрос е на ценоразпис и цена на услугата. Тази услуга има висока цена и смятаме, че трябва да бъдем много внимателни, когато се възлагат тези дейности. Подлезите са включени като задача към фирмите, които поддържат чистотата в столицата, така че те имат отговорност”.

През вчерашния ден градът е функционирал нормално, а темата за изненадата от първия сняг не е актуална, допълни още Стойнев. Сравнителен анализ на изпълнението на дейностите по чистотата в Столична община за периода 2007- 2011 г. показва тенденция на намаляване на ръчното метене на улиците с масов градски транспорт и увеличаване на машинното им почистване. В сравнение с периода 2009-2010 г., обаче общият брой на снегорините в София е бил 199. Тази зима техният брой е спаднал на 177. Такса смет за софиянци се запазва същата и за 2012 г., заявиха още общинските съветници.