АПИ допусна международен път да бъде осеян с кратери и ями. Става въпрос за републикански път I-8, между Вакарел и Ихтиман. Маршрутът служи за обходен на АМ „Тракия”. Участъкът е в ужасяващо състояние - дупките са по 15 см. Румен Бахов също премина през трасето, предаде NOVA.

„Този път се използва, когато на магистралата има катастрофа. Тук шофьорите трябва да се движат с винетка. Ако шофьорът повреди колата си, тогава застрахователят ще поиска протокол и това, което „Пътна полиция” може да направи е да напише, че скоростта е несъобразена спрямо пътните условия.Никъде другаде не съм виждала толкова лош път”, заяви Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.

Блокада в Славяново заради лош път (СНИМКИ/ВИДЕО)

„Преди години имаше изискване при изграждането на магистрали да има и обходните пътища. Само, че нашите законодатели преди години го махнаха като изискване. Интересно колко полицейски патрули са минали през този път. Тяхното задължение е не само да санкционират шофьори, а да напишат предписание на собственика на пътя и ако то не се изпълни, да го санкционират. Както ние сме задължени да спазваме законите, така  и собственикът на трасето е длъжен да ги спазва. Независимо дали говорим за общината, АПИ или регионалното министерство. Тези министри, които се сменяват през ден-два или месец, не могат да поемат ангажименти. Черната статистика тази година е ужасяваща от гледна точка на тома, че петима служители на МВР загинаха на пътя. Тава означава, че системата буксува. Говорим за пияни и дрогирани шофьори. Имаше акция „Бяло”, при която хванаха 15 души на пътя. Ами тези около училищата? Те са забележими от цялото общество”, обясни председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов.
„Този път има собственик, който отговаря за него. Не е нормално да съществува такова трасе. Опасно е”, твърди съветникът на министъра на вътрешните работи Алекси Кесяков.

Според адвокат Людмил Рангелов не е възможно на този път да се развие голяма скорост, но щетите по колите могат да бъдат сериозни, дори да се кара на първа предавка.