Денис Белов извади кръста от езерото в ж.к. „Дружба”
Денис Белов извади кръста от езерото в ж.к. „Дружба” / снимка: БГНЕС

30-годишният Денис Белов е смелчагата, който извади Богоявленския кръст от езерото в столичния квартал "Дружба" тази година. Младежът, който понастоящем живее в САЩ, се хвърля в студените води за пети пореден път, но едва днес успя да се пребори за разпятието.

Той се оказа най-бърз сред повече от 50 участници, един от които бе мъж на 71 години. Най-младият от състезателите бе едва на 16 години.

Участниците в битката за кръста заеха доста по-рано позицията си до водата и нетърпеливо приканваха с викове „Хайде, попе". Свещеният кръст бе хвърлен във водите на езерото от Браницкият епископ Григорий, който е викарният епископ на Софийския митрополит.

Денис Белов работи като физиотерапевт в САЩ, заради което в последните 8 години не е участвал в надпреварата за разпятието. Днес обаче той се хвърли в замръзналите води за пети пореден път и се оказа по-бърз от другите: „Пожелавам на всички българи да са живи и здрави, най-вече да са щастливи. Живея в САЩ, но ако догодина се върна отново за празниците, пак може би ще скоча".

Чувството да се потопиш в леденото езеро, за да хванеш кръста, 30-годишният смелчага описва като пречистване: „Кръвта се връща към органите и ти прави едно пречистване на цялата система, както радиаторът на колата, например, като смениш антифриза, така е и с тялото. Много съм щастлив. Вярвам в Господ. Имам 10-месечен син, да ми е жив и здрав, и това е за него".

Денис Белов премери сили с над 50 души. Най-възрастният от тях е 71-годишният Тодор Момчилов, който днес се гмурна в студените води за 31-и път през живота си: „На мен не ми трябва кръст. Участвам за удоволствие".