/ БТА
Десетки граждани се събраха на мирно шествие срещу трафика на хора с цел трудова и сексуална експлоатация в София. Организатори на международната инициатива „Поход за свобода“, която се провежда у нас от 2014 г., са „Кампания А21“. Поводът е Европейският ден за борба с трафика на хора – 18 октомври.

Шествието е придружено от органите на реда. То тръгна малко след 11:00 ч. от Моста на влюбените до Националния дворец на културата. Ще премине през централните улици на града по маршрут бул. "Витоша"- пл. "Света Неделя" - ул. "Съборна". Очаква се да стигне пред Народен театър „Иван Вазов“, където ще бъде закрита инициативата с концерт на група "Молец", Ернесто Венесуела, Крисия Тодорова и Детска вокална група "Бонбон".

БТА

Бяха издигнати плакати с надписи: "Заедно можем да сложим край на трафика на хора", "Трафикът на хора е незаконна търговия с човешки същества" и "Да премахнем робството. Навсякъде, завинаги". 

Преди началото на шествието, млади български и чуждестранни доброволци, както и семейства, разказаха на присъстващите за инициативата и посланието на събитието. Те раздаваха информационни материали и тениски с надписи "Поход за свобода" и "Да спрем още днес робството". 

БТА

България е основна страна източник на трафик на хора в Европейския съюз, се посочва в информационен бюлетин, раздаден от организаторите на шествието. Трафикантите у нас най-често намират път към жертвите си онлайн. "През 2023 г. малко над 27% от жертвите са били трафикирани и чрез фалшиво предложение за работа. Според информацията около 64 % от съобщените на горещата линия случаи за жертви на трафик на хора са жени.

Проблемът с трафика на хора е изключително сериозен, каза пред журналисти Даниела Савеклиева, секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора. По думите ѝ трудовата и сексуална експлоатация на на хора е съвременното робство в 21 век, което отнема свободата и е престъпление срещу  достойнството и личността. Според нея трудовата експлоатация разширява мащабите си, като жертви стават и деца. 

Мирни демонстрации се провеждат и в други български градове, сред които Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Плевен, Пловдив и Стара Загора. 

Мащабите на трафика на хора стават все по-големи всяка година, каза по-рано Даниела Савеклиева по повод обявяването на инициативата „Поход за свободата“ в София. В България за 2023 г. жертвите на трафик на хора са 89, а от началото на 2024 г. са 55, посочи тя. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Мартина Христова/БТА