/ iStock/Getty Images
На Благовещение, осветиха новоизградения храм "Свето Благовещение", в ж.к. "Дружба", съобщиха от Столичната община.

На литургията, която се извърши с водосвет за храмовия празник, присъства кметът на София Йорданка Фандъкова, зам.-кметът по екология Десислава Билева, кметът на район Искър Ивайло Цеков, граждани от района.

Храмът "Свето Благовещение" е построен със средства на дарители, както и финансиране от държавния бюджет и от бюджета на Столичната община.

През 2012 г. заради необходимостта от по-голям храм започва строежът на църковната сграда. В непосредствена близост до нея е старият храм "Св. пророк Илия", построен и осветен през 1995 г. в чест на великия старозаветен пророк Илия.

В края на 2020г. от правителството са отпуснати 100 000 лв. Направен е нов иконостас.

Столичната община е подпомогнала строежа на новия храм с финансови средства за изграждане на електрическата инсталация, за цялостното измазване на интериора, както и благоустрояване на външното пространство, за общо около 60 000 лева.

През последните години по инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова Столичната община изпълнява програма за изграждане и възстановяване на църкви и манастири. Сред храмовите сгради, възстановени и строени с подкрепа на тази програма, са ротондата "Свети Георги Победоносец", храмът "Успение Богородично" в кв. "Курило", арменската апостолическа църква "Света Богородица" и др.
БТА