Университетската ботаническа градина на СУ в София
Университетската ботаническа градина на СУ в София / Университетската ботаническа градина на СУ в София
През 2022 г. с поредица от дейности, образователни инициативи и изложби Университетските ботанически градини на Софийския университет "Св. Климент Охридски" отбелязват 130 години от създаването си. Това съобщават от пресцентъра на висшето училище.

От Софийския университет припомнят, че началото е поставено през 1892 г. от първия български професор по ботаника д-р Стефан Георгиев (1859-1900).

Университетските ботанически градини са член на Световния съвет на Ботаническите градини (BGCI), на Консорциума на европейските ботанически градини (EBGC), на Образователната мрежа за екологично образование в Ботаническите градини (EBGEN) и участват със своите колекции в обмена на семена Index Seminum с ботанически градини от цял свят.

Кулминация на честванията е празничният 21 юни. По време на тържеството, което ще се състои в Университетската ботаническа градина в София и ще започне в 18,00 часа, ще бъде представена книгата "Лалето" от авторски колектив на Университетските ботанически градини. В деня на честването ще бъде открита и постерна изложба с постиженията на български учени в различни области на растителните науки. Гости на празника ще бъдат представители на академичната общност и колеги от Софийския университет, преподаватели от други университети, колеги и приятели от Българската академия на науките, и други.

Университетските ботанически градини са в София, Варна и Балчик, и имат научно-образователна и културна мисия.
БТА