Безплатното саниране на първите сгради в София започва през юли
Безплатното саниране на първите сгради в София започва през юли / снимка: БГНЕС
Безплатното саниране на първите сгради в София започва през юли
79539
Безплатното саниране на първите сгради в София започва през юли
  • Безплатното саниране на първите сгради в София започва през юли

69 заявления за саниране са подадени на територията на Столична община по Националната програма за енергийна ефективност, съобщи зам.-кметът на София по инвестиции и строителство Ирина Савина.

Кварталите, които са спечелили проекти до момента, са "Искър", "Слатина", "Младост", "Подуяне", "Изгрев" и "Триадица". Арх. Влади Калинов, ръководител на дирекция „Контрол по строителството", поясни, че повечето допуснати сгради за саниране са с един или два входа, като вече отпада изискването за 100% съгласие на живущите. По думите му обаче, тези, които са се отказали, след няколко години сами ще трябва да заплатят за саниране.

От началото на юли започва изпълнението на санирането по първите първите сгради, като за всеки одобрен блок ще има отделна обществена поръчка, а най-важният критерий, по който фирмите ще кандидатстват е най-ниската цена, стана ясно от думите на зам.-кмета Ирина Савина.

През юли ще започне обновяването на първите блокове. В момента тече процедура за избор на проектанти. За да можем да постигнем по-добро качество, сме се опитали да заложим съответните параметри, каза тя. И допълни, че при обновителни дейности водещият критерий е най-ниската цена.

Арх. Влади Калинов посочи, че при евентуално 5% несъгласие на живущите в един блок, той да бъде саниран, това няма да попречи на останалите собственици.

Поставеното условие в програмата е общината да реши как да реализира този проект, така че сградата да има обща визия, да не остане на кръпки, както е било направено досега, което е постижимо, според Калинов. „Тоест няма да се стига до подмяна на дограма, а ще минам само с топлоизолация и мазилки в един и същи цвят, така че бихме могли да изпълним и това условие. Всъщност тези, които не са съгласни, ще се наложи същото нещо, да го направят след известно време, само че зорлем. Идва един момент, в който паспортите трябва да бъдат факт навсякъде. В тези паспорти е записано какво трябва да се направи задължително и те ще трябва да си бръкнат в джобовете, за да го направят сами", каза той.

Към момента столични райони, които не отговарят на изискванията за саниране по националната програма, са Банкя и Панчарево.