Бездомните кучета в София са намалели с 23% за две години
Бездомните кучета в София са намалели с 23% за две години / cнимки: DarikNews
Бездомните кучета в София са намалели с 23% за две години
19670
Бездомните кучета в София са намалели с 23% за две години
  • Бездомните кучета в София са намалели с 23% за две години

Бездомните кучета в София са намалели с 23 процента за две години, отчитат от общинското предприятие "Екоравновесие". Според преброяване през този месец бездомните кучета са над 8500, но през 2007-а са били над 11 000. Тъй като евтаназирането на заловени бездомни кучета е забранено, животните сега се кастрират и се връщат обратно там, където са се намирали.

Това, според директора на "Екоравновесие" д-р Мирослав Найденов, е модерен начин за справяне с проблема. Сега в приютите в София - общински и на неправителствени организации, има място за 500 кучета, ще се построи още един - пак за 500 животни.

Бездомните кучета в София са намалели с 23 за две години
netinfo

По думите му проблемът е липсата на пари, тъй като много малко от собствениците на домашни кучета в София плащат таксата от 24 лева годишно. Според закона парите точно от тази такса се използват за строеж на приюти за бездомни кучета. Д-р Найденов призова повече собственици да изпълняват това задължение с уточнението, че „ако приемем, че 150 000-200 000 годишно трябва да платят, това са няколко милиона".

„За миналата година са платили такса около 350 кучета. Ако тези средства бяха събрани, ние нямаше да се чудим сега откъде да вземем пари и дали да правим приюти или детски градини. Позволих си да питам кмета Борисов дали той си е платил таксата, дали някои други известни хора са си платили, защото чрез даването на този пример искаме да се обърнем към обществото, защото този проблем трябва да се реши, а затова трябват пари", каза още той.