Желяз Кондев представи в Бургас трилогията си за Добри Чинтулов
Желяз Кондев представи в Бургас трилогията си за Добри Чинтулов / Станислав Марашки

Трилогията „Сказание за възрожденеца” от Желяз Кондев е била представена пред бургаските читатели, съобщи за Дарик Станислав Марашки. Срещата-разговор с писателя бе организирана от Народно читалище „Фар” в Бургас и Клубът на дейците на културата – Сливен.

Чинтулов е един от най-превежданите български поети - сподели Желяз Кондев пред присъстващите, – но тогава, когато  в края на живота си той е принуден да се обърне към директора на народното просвещение в Източна Румелия, за да поиска пенсия по болест, той не  смее да нарече себе си поет , а просто учител. Този  „обикновен” човек е проявил необикновена мъдрост, когато по време на посрещането на победоносните руски войски в Сливен произнася приветствена реч на руски, в която подчертава,че българският народ желае „разумна свобода”, с което дипломатично напомня, че политическо заробване на бедни от богати по руски модел е неприемливо”.

Започнала със ставане на крака и с хорово изпълнение на песента „Къде си , вярна ти любов народна”, вечерта продължи с пространно научно-критическо изложение върху тритомния труд на писателя, отнел му повече от 30 години.