Затворничка изложи икони в сливенски храм
Затворничка изложи икони в сливенски храм / netinfo

35 годишната затворничка Виолета Дишкова днес направи изложба от над 20 икони в църквата „Св.Николай" в сливенския квартал „Клуцохор. На първата по рода си изложба в православен храм присъстваха лишени от свобода, служители на Сливенския затвор, културни деятели, приятели на Дишкова и граждани. Иконите на Виолета, рисувани в продължение на 5 месеца, бяха осветени в съслужение от трима свещеници - домакинът и член на Епархийския съвет отец Методи Попов, в чиято енория е затвора, предстоятелят на катедралния храм „Св. Димитър" отец Красимир Генов и отец Иван.

Затворничка изложи икони в сливенски храм
netinfo

Свещениците благословиха в ритуала си любителя - иконописец и изразиха готовност да дават наставления за каноничност на образите. Виолета обеща, че ще изобрази върху икони цялото архангелско войнство, тъй като времето не и достигнало да го направи и изобразила трите най-близки до Бога архангели.

Затворничка изложи икони в сливенски храм
netinfo

Подборът на светиите е направен след насочване от психолога на ОЗ Сливен към по-непопулярните и в последствие към по-почитаните. Служителят я насочил и към някои техники. Първата, нарисувана от нея икона, е дарена на църквата в Старо село.

„Възпроизвеждала съм картички, но образите са изцяло мои, както ги виждам. Когато рисувах иконите, имах особено усещане и всеки следващ образ ме увличаше, а рисуването носи невероятно спокойствие, светлина и обич и смятам да продължа с иконописта. Това е най-трудната ми изложба, заради каноничните надписи, позиции на ръцете, цветове и т. н. и се радвам, че не спрях да рисувам, защото когато ми сложат някакви рамки спирам, но и тук има свобода и можеш да изявиш себе си", довери Виолета в интервю за Дарик.

Това е третата изложба, която затворничката прави. През декември 2008 г. тя дебютира с абстракция и живопис в сградата на сливенския съд, нещо което също е прецедент за България. В последствие арена на картините на талантливата самоука художничка бе Драматичния театър, където творбите от рисуван текстил бяха насочени срещу трафика на хора.

Виолета Дишкова излежава присъда за съучастие в убийство, в момента е в отпуск и скоро предстои освобождаването и.