Заседание на Общинския съвет в Нова Загора
Заседание на Общинския съвет в Нова Загора / Общински пресцентър Нова Загора

Първото за годината заседание на Общински съвет – Нова Загора с 18 точки в дневния ред се състоя на 17 януари. Всички предложения бяха обсъдени и гласувани от болшинството местни парламентаристи. Запалени дебати предизвика т. 3 от дневния ред - Поемане на дългосрочен общински дълг за финансиране на проект "Преустройство на кино „Младост" в многофункционална спортна зала, основен ремонт на уличната инфраструктура в град Нова Загора и реконструкция на зони за обществен отдих на територията на община Нова Загора", съобщават от общинския пресцентър.

Станимир Русев от БСП е изказал своите притеснения относно поемането на нов финансов дълг от Община Нова Загора. Той заяви, че съветниците от БСП не са против благоустрояването на града, но имат известни притеснения относно заема и неговото погасяване. Становището на групата съветници от БСП е, че това не бива да става за сметка на бизнеса и увеличаване данъчните ставки на населението.

Съветниците от ГЕРБ се обединиха около идеята, че многофункционална спортна зала е необходима за младото поколение, защото ще даде развитие и на масовия спорт, не само на спорта по клубове.

Кметът Николай Грозев разясни на присъстващите, че в момента Община Нова Загора е финансово стабилна и може да си позволи да поеме този дългосрочен дълг и да инвестира в инфраструктура и благоустрояване. „Общинска администрация извърши финансово икономически анализ на приходите и разходите на общината, в резултат на което смятаме, че може да обслужваме кредита без затруднения”- каза Грозев. Той акцентира на факта, че общината има достатъчно източници на финансиране, от които заемът може да бъде погасен безпроблемно, без да е необходимо увеличаване данъците на физически и юридически лица. Като пример той посочи приходите от концесии. „Ако в началото на 2007 година, когато станах кмет, приходите бяха едва 12 000 лв., то сега те нараснаха до близо 700 000 лв. Същото се отнася и до приходите от наеми на земеделски земи. Към днешно време те са нараснали почти 7-8 пъти. Не са малко и язовирите на територията на общината, сумата от наемите на които тази година възлиза на близо 150 000 лв.”

След дебата предложението бе одобрено от 22 общински съветници. Проектът ще се реализира за две години и ще бъде финансиран чрез инвестиционен кредит в размер на 4 000 000 лв. С тези финансови средства ще бъде направено преустройството на бившето кино „Младост” в многофункционална спортна зала; основен ремонт на участъци от улици в Нова Загора, благоустрояване на две от населените места в общината - с. Баня и с. Стоил войвода.