Връщаме пари по различни проекти
Връщаме пари по различни проекти / Дарик Сливен, Архив

7 909 202,25 лева ще върне Община Сливен до края на седмицата на Министерството на околната среда и водите. Парите са в банката. Това е авансово плащане, което трябва да бъде върнато на базата на това, че е прекратен договорът за безвъзмездна финансова помощ по спрения интегриран проект „Воден цикъл на община Сливен".

Ще бъдат възстановени и дължимите към днешна дата лихви на стойност 9 674 лв. „Проблемът е, че от тези пари са изразходени 42 403 лева, които са за проектантски, консултантски и други услуги. Ще се опитаме тези пари поне да не връщаме" - каза кметът на Сливен Кольо Милев.

Общината се опитва да договори да не бъдат връщани 1 млн. 841 хил. лева, получени по вече завършилия проект по Оперативна програма Регионално развитие „Интегриран проект за подобряване на социалната инфраструктура на община Сливен - саниране, реновиране и оборудване на социални заведения - Дневния център за деца и възрастни с умствена изостаналост и Дом за стари хора".

„Обектът е завършен, средствата са разплатени, от тях авансово са получени 1 млн. 841 хил. лева. И сега водим борба тези пари да не се връщат. Или излиза така, че общината там, където е финансирала, съфинансирала, проекти които така или иначе се докосват до някакво рамково споразумение - всички плащания са за сметка на общината" - каза още Милеви добави:  „Общата сума, която трябва да се връща е около 7 млн. 950 607 лева, от която, ако спестим някой лев ще е добре."

В общината е пристигнало писмо от зам.-министъра на финансите Владислав Горанов за изпълнение на плащанията по стари фактури от 2008 г., 2009 г. и 2010 г., които са в размер на 9 млн. 164 хил. лева. Задълженията са към фирми, работили по капиталовата програма.

„Ние сме направили разсрочено планирано разплащане на задължението. Дал съм указания първото тримесечие на годината плащанията да бъдат най-малко, докато набере скорост управата на общината. Отделно имаме задължения от тази година, но те ще са ясни, когато приключим финансовата година. Не малка сума са" - обясни още Кольо Милев.