Водопреносната мрежа в „Лозарски връх е законна
Водопреносната мрежа в „Лозарски връх е законна / Дарик Сливен, архив

С постановено Решение № 154 по адм. дело № 102 /2015г. Административен съд - Сливен прогласи нищожността на Заповед № ДК-02-ЮИР-2/26.02.15г. на РДНСК - Югоизточен район, която е издадена за премахване на изграден водопровод и отклоненията към него с дължина от 2 080 м., намиращ се в местността „Лозарски връх" на селищно образувание „Изгрев"- Вилна зона Изток.

Незаконосъобразната заповед на РДНСК е с цел премахване на цялата водопроводна мрежа в местността „Лозарски връх", без да се съобрази, че това съоръжение е строено със събрани средства от собствениците на имоти.

РДНСК счита съществуващите водопроводи за „незаконен строеж" и не се съобразява с факта, че водопроводите са изпълнени с труда и средствата на живущите във Вилна зона и от собствениците на недвижими имоти преди повече от 30 години. През последните две години ВиК - Сливен" извършва текущ ремонт на част от водопроводната мрежа и отклоненията, за да намали загубите от течовете, като се поставят преотчитащи водомери за отделните клонове. Преобладаващата част от ремонта се финансира от собствениците на имоти. Изготвената експертиза е установила, че водопроводът е изграден през периода 1970-1988 г. Съдът е кредитирал изцяло заключението на вещото лице и свидетелските показания на представляващите „Водните сдружения", които отговарят за изправността на водопроводите, отчитат показанията на водомерите за отделните клонове и събират сумите от своите съседи за доставената услуга.

С решението на Административен съд - Сливен ползвателите на услугите на ВиК - Сливен във Вилна зона, ще могат да си отдъхнат и спокойно да продължат да ползват имотите си. Община Сливен положи всички усилия, за да защити интересите на гражданите и на „В и К Сливен" и с това решение се внася сигурност и спокойствие за хората, които живеят в тази местност, подчерта юристът Минко Стефанов.

Решението е влязло в сила и собствениците на имоти вече могат да бъдат сигурни за изградената и финансирана от тях водопреносна мрежа в местността „Лозарски връх".