Владиката освети знамето на танковото подразделение
Владиката освети знамето на танковото подразделение / netinfo

Сливенският митрополит Иоаникий освети бойното знаме на сливенския Център за подготовка на танкови подразделения. Армейският строй бе приет от командира на поделението полковник Николай Спиров в присъствието на областния управител Христина Чолакова, зам. кметът на община Сливен Недка Енергиева, общински съветници, ръководството на общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от резерва, на Военния клуб, членове на патриотични организации и десетки граждани.

Дядо Иоаникий се помоли за успеха и доброто на българския народ и българската армия и за чистотата и славата на българската земя. Митрополитът се обърна към Бога да ни запази от злини и раздори, несъгласия и размирици, за да бъдем единни и да можем с Божията помощ да облъснем всяко вражеско нападение.

Първото поръсване със светена вода на бойните знамена е направено на 19 август 917 г. по времето на цар Симеон в деня преди битката при Ахелой. Ритуалът се извършва преди всяка битка, която е водила българската войска от 1879 до 1946 г. На 6 януари 1993 г. със заповед на министъра на отбраната тази традиция се възстановява.