Указания към собствениците и ползвателите на водни обекти и системи
Указания към собствениците и ползвателите на водни обекти и системи / netinfo

До 15 юни собствениците и ползвателите на водни обекти и водностопански системи в област Сливен трябва да актуализират аварийните си планове и договорите за ползване на техника по тях. Това са част от указанията на областния управител Христина Чолакова, изпратени до кметовете на четирите общини и ръководствата на „Напоителни системи”, ВиК и „Топлофикация” –Сливен.

Указанията са в отговор на писмо на вицепремиера и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем до областните управители, в което се настоява за създаване на необходимата организация за предотвратяване, овладяване и ликвидиране на евентуални последствия от наводнения. Собствениците и ползвателите трябва да осигурят още резервно ел-захранване на помпените станции, да проверят готовността на системите за предупреждение и оповестяване в случай на бедствия, както и да поддържат предписаните свободни обеми на язовирите.

Трябва още да се извърши проверка на техническото състояние на язовирните стени и съоръжения, проводимостта на речните корита и отводнителните системи. Указано е какво трябва да правят собствениците или ползвателите на водни обекти при възникване на опасност от наводнение. Освен това до 2 юли те трябва да извършат изследване на риска при експлоатацията на потенциално опасните язовири, за да се определят параметрите на заливаемите зони в реките.