Ученици положиха Дионисиева клетва
Ученици положиха Дионисиева клетва / netinfo

Своята Дионисиева клетва да се грижат за лозята като за любимите си, положиха учениците от випуск 2009 на специалност „Лозаро-винарство”  в Професионалната гимназия по селско стопанство в Нова Загора.

На традиционният празник на училището посветен на винарите и лозарите - Трифон Зарезан, изричайки думите на клетвата, зрелостниците обещаха да обичат лозата и ако пристъпят клетвата си, то „гроздето им да не узрява, да им се разсъхнат бъчвите, да им се вкисва виното”. Заедно с клетвата на младите
лозари в Нова Загора победителите от конкурса за „Най-добро домашно вино” през тази година Атанас Гидиков, Росица Колева и Кольо Димитров получиха своите награди.

24 домашни вина взеха участие в тазгодишния конкурс на професионалната гимназия. За първа година двама ученици на училището, избрани по успех, получиха стипендия и възможност за работа във фирма винопроизводител от с. Кортен. Първите получили тази стипендия и възможност да упражняват професията си са единадесетокласника Росен Христов и десетокласника Станислав Стойчев.