Ученици обсъдиха с прокурор трафика на хора
Ученици обсъдиха с прокурор трафика на хора / Община Сливен

В рамките на кампанията за превенция на трафика на хора под мотото „Не е за продан“ (“Not for sale”), Местната комисия за борба с трафика на хора – Сливен организира информационна среща за ученици от Професионална гимназия по текстил и облекло "Добри Желязков". Специален гост на срещата беше прокурор Нина Янева от Районна пртокуратира – Сливен, член на МКБТХ – Сливен.

Прокурор Янева запозна възпитаниците на професионалната гимназия с конкретни случай на трафик на хора - въвлечени в схеми на трудова експлоатация в страната и чужбина.

Учениците бяха информирани за явлението „трафик на хора”, какви са опасностите от попадането в него. Акцентира се върху правилата за безопасно ползване на интернет – едно много силно оръжие на трафикантите за набиране на жертви. Бяха прожектирани тематични филми за превенция на сексуална и трудова експлотация. Всички получиха материали с контактите на Националната комисия за борба с трафика на хора, местните структури към нея и координатите на дипломатическите представителства на Република България в чужбина.

Местната комисия за борба с трафика на хора – гр. Сливен проведе и надграждаща информационна среща с представители на читалищата, осъществена в Европейски информационен център Europe Direct - Сливен съвместно с РЕКИЦ "Читалища" - Сливен, Сдружение "Читалища" и Информационен център на евродепутата Мария Габриел. Всички участници в срещата получиха постери, брошури и диск „Предай нататък”, които да използват в работата си с младите хора в читалищата.

Трафикът на хора е сериозно престъпление срещу личността, човешките права, достойнството и самочувствието, нарушение на общочовешките етични норми и морални ценности. Той е и сред най-доходоносните престъпления, наред с трафика на наркотици и оръжие. Престъплението трафик на хора е набирането, транспортирането, укриването на хора чрез заплахи, използване на сила или друга форма на принуда, с цел експлоатацията им. Включва насилствена проституция, принудителен труд, държане в принудително подчинение, експлоатация с цел просия и джебчийство, отнемане на телесни органи и трафик на бременни жени с цел продажба на новородените им.

 

Един от най-добрите начини да предпазите себе си от рискови ситуации е да се информирате!