Търговците в Ямбол масово не издават касови бележи
Търговците в Ямбол масово не издават касови бележи / netinfo

Търговците в Ямбол масово не издават касови бележки е констацията на данъчните инспектори, съобщиха от Териториалната дирекция на НАП.

От началото на годината служителите от отдел „Оперативни проверки" са извършили 267 проверки  в складове на едро, търговски обекти, валутни бюра, обекти за хазартна дейност и търговия с цветни метали. От издадените 46 наказателни постановления са постъпили 7 700 лева.

Най- често при оперативните проверки в търговската мрежа и заведенията за хранене инспекторите са санкционирали търговци за неиздаване на касови бележки и неработещи или нерегистрирани фискални устройства. Нарушения на наредбата за касовите апарати са констатирани в 48 от проверените обекти, 35 са съставените актове на собственици на заведения.

Ако не поискаме касовата си бележка или не я пазим до напускането на търговския обект участваме неволно в укриването на данъци, предепредиха от НАП. Необходимо е да поискаме касовата си бележка, тъй като това гарантира ,че търговецът е декларирал оборота и плаща данъци, които от своя страна държавата  разпределя за образование, здравеопазване, пенсии, инфраструктурни проекти. Клиент, който не изпълни задължението си да съхрани фискалната касова бележка до напускането на обекта, се наказва с глоба по квитанция. Търговците, които не издават касови бележки се наказват с глоба - за физическите лица, които не са търговци, в размер от 100 до 500 лв., или с имуществена санкция - за юридическите лица и едноличните търговци, в размер от 200 до 10 000 лв.

За 32 търговски обекта е разпоредено запечатване, 23 от собствениците  са глобени.

При направените 32 проверки за спазване на осигурителното законодателство са съставени 3 акта, най- често за липса на вноски върху начислените заплати от работодателя , за което санкцията е- 50 до 500 лв.

 През четирите месеца на годината са извършени 16 проверки съвместно с други контролни органи.