Творческа среща на писателката Иванка Денева с интелектуалци във Велико Търново
Творческа среща на писателката Иванка Денева с интелектуалци във Велико Търново / личен архив

По инициатива на преподаватели от Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий” и ръководството на Регионална библиотека „П. Р. Славейков” сливенската писателка Иванка Денева бе поканена в старопрестолния град за представяне на „творчески портрет”, който в по-голяма степен позволява запознаване на културната общественост с разностранното й творчество.

На събитието „голямата зала” на библиотеката присъстваха  граждани, литературоведите проф. Анчо Калоянов и проф. Сава Василев от катедра „Българска литература” на ВТУ, проф. Радослав Радев (катедра „Литературно, езиково обучение и литературознание”), видни творци от В. Търново, сред които писателите Владимир Шумелов – един от основателите и председател на Сдружението на литературните дейци „Света гора”, Христо Медникаров и Йордан Кушев, поетите Снежана Иванова, Здравко Пеев и Ружа Велчева, студенти и библиотечни работници. НА срещата присъстваха също изтъкнати историци-изследователи и краеведи, като писателката Тодорка Недева, специалистът по изучаване на Търновския край Георги Митков, кардиологът д-р Георги Николаев и  др.

Светлана Михайлова от отдел ”Краезнание”, водеща вечерта,  говори за книгите и творческите етапи в развитието на  писателката, за номинациите й за национални литературни награди, преводите в чужбина и включването в енциклопедии, включително в „Бележити българи на съвременна България”.  Доц. д-р Петър Стефанов – литературовед и преподавател в катедра „Българска литература” на ВТУ, сподели наблюденията си за тематичните, структурните и стилистични особености в книгите й, с акцент на прозата:  белетристичния сборник „Този корав залък – Животът” и романа „Кръстопъти и ветрове”.  В изпълнение на авторката прозвучаха откъс от него  и  поетичните творби от „Диптих за България”.

Иванка Денева благодари на културната общественост на Велико Търново за интереса и активното участие в обсъждането, както и на организаторите и  директора на библиотеката Иван Александров .

Писателката получи покана за  среща с читатели  и в Арбанаси. Творчеството й е представяно многократно  в Сливен, както и в Агенция „София-прес”, в Чалъковата къща на „Старинен Пловдив”, във Варна,  гр. Лайден, Нидерландия и др.

Гостуването на Иванка Денева бе в културния афиш на Регионална библиотека „П. Р. Славейков” във Велико Търново за празничните дни на града.