Събор на каракачаните на Карандила
Събор на каракачаните на Карандила / netinfo
Танцови състави от България и Гърция показаха традиционни каракачански обичаи на ХVІ Национален събор на каракачаните, който се провежда в местността Карандила в Сливенския балкан. Фестивалът започна с водосвет, отслужен от Негово Високо Преосвещенство Сливенският Митрополит Иоаникий. Депутати и представители на местната власт бяха сред гостите, които наблюдаваха празника. На Карандила е и художникът от Стара Загора Светлин Стоев. Той е председател на Международната асоциация „Каракачанско куче” и един от радетелите за официалното регистриране и признаване на породата, което вече е факт.

Всички, които се качиха на Карандила, бяха посрещнати от изградените традиционни колиби на етноса. Гостите от град Комотини представиха обичая „калогеня”, а тези от Александруполис - сватбен обичай.

Каракачанският събор по традиция се провежда край Сливен в първата събота и неделя на юли. Тази година тържествата започнаха със спортен празник в събота – 7 юли, на стадиона на сливенското село Самуилово, където се състоя турнир по футбол на малки вратички. Вечерта гости и домакини се събраха на традиционното каракачанско веселие – гленди.
Съборът се организира от Федерацията на културно-просветните дружества на каракачаните в България и Националния съвет по етнически и демографски въпроси към Министерски съвет.
Около 25 хиляди каракачани живеят в България, между 6 и 7 хиляди от тях - в Сливенска област. 20 са културно- просветни дружества в страната.