Строят три центъра за настаняване от семеен тип и Защитено жилище в Ямбол
Строят три центъра за настаняване от семеен тип и Защитено жилище в Ямбол / Общински пресцентър Ямбол

Започва строителството на три центъра за настаняване от семеен тип и едно защитено жилище в община Ямбол. Основната цел е да се създадат условия за извеждане на децата от институциите  и тяхното приобщаване, като се осигури живот в среда, близка до семейната, съобщиха от общината.

Три от новите сгради ще са в Първи градски район - на ул. «Ямболска комуна» и ул. «Вит», а един от центровете ще бъде изграден в кв. «Зорница». Местоположението е подбрано така, че да са в близост до централната част на Ямбол с изградена достъпна архитектурна среда, с осигурена транспортна, образователна и здравна инфраструктура.

Всеки от Центровете за настаняване от семеен тип е с капацитет 14 деца. Тук ще се настаняват деца с увреждания от Дома за медико-социални грижи, които след 3-годишна възраст няма къде да бъдат отглеждани. Подборът ще се прави след внимателна преценка на социалните служби и ще е за деца, които не могат да бъдат върнати при биологичните си родители, не са осиновени или не се ползват от услугата «приемно семейство». Защитеното жилище е предвидено за обитаване от 8 младежи на възраст над 18 години.

 Там ще бъдат настанени пълнолетните младежи от Дом за деца и юноши, които след 18-годишна възраст остават на улицата. В продължение на 6 месеца те ще се приобщават към живот извън институцията, в семейна среда.

В новите центрове и защитеното жилище ще се настаняват и деца и младежи с увреждания от община Ямбол и област Ямбол, настанени към момента в институции, извън територията на общината и областта.

Ще бъде осигурена заетост на 40 специалисти в областта на социалните услуги.

Общият бюджет на проекта е 2 448 873.23 лв. Средствата се осигуряват  по Оперативна програма Регионално развитие" 2007-2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.