Стопаните трябва да се възползват от европейските фондове
Стопаните трябва да се възползват от европейските фондове / netinfo

Селскостопанските производители трябва да съумеят да се възползват от възможностите и плащанията, които им предлагат европейските земеделски фондове. Това заяви пред Дарик Красимир Пахов, началник на Областна служба за съвети в земеделието в Сливен.

Според него държавата е свършила своята информационна работа. Важно е обаче стопаните да се възползват от директните плащания, схемата за националните доплащания, както и от схемата за единно плащане на площ, по която трябва да бъдат усвоени голям процент от предвидените средства. Доста повече усилия ще са необходими на земеделците да кандидатстват за средствата, предвидени по т.нар. втори стълб на общата селскостопанска политика, смята Пахов. Те са свързани с кандидатстване по мерките за развитие на селските райони.

Красимир Пахов препоръча на производителите да се интересуват кога ще излязат наредбите за прилагане на тези мерки. Според него това ще стане най-рано през втората половина на годината, когато мерките и наредбите бъдат одобрени от Европейската комисия. В повечето случаи кандидатстването по тях е свързано с разработването на бизнес планове, а и има и доста изисквания по отношение на професионалната квалификация и образование на кандидатите, както и за възраст и допустими сектори, които ще се подпомагат по тези мерки.