Старият бряст  продължава убедително да води в  надпреварата „Европейско дърво на годината”
Старият бряст продължава убедително да води в надпреварата „Европейско дърво на годината” / Община Сливен

9 292 души са гласували до сега за Страият бряст в конкурса „Европейско дърво на годината”. Може да се гласува до 28 февруари 2014 г., като последната седмица броят подадени гласове ще бъде скрит.

Pезултатите ще бъдат обявени на церемонията по награждаване на 19 март 2014 г. в Брюксел. Гласуването продължава до края на месеца и може да бъде направено чрез този линк www.treeoftheyear.org. То е е изключително лесно - след кликване върху линка влизате в страницата на конкурса. Там има снимки на всички дървета-участници, с имената на съответните държави. Кликвате върху снимката на Стария бряст над надписа „България”, след това върху текста на български „гласувайте тук”, отваря се нова страница. Вдясно под надписа: „Гласувай за дървото!” трябва да напишете електронната си поща, да отбележите, че сте съгласни с условията, като „чекнете” в празното квадратче, да попълните символите от картинката, които са цифри на латиница и букви, и да кликнете върху „Изпрати”. Важно условие, за да бъде зачетен гласът ви, е веднага да влезете в пощата си, чийто адрес сте дали, и да потвърдите гласуването.

В конкурса тази година участват десет дървета - от Чехия, Унгария, Словакия, Ирландия, Полша, Шотландия, Франция, Италия, Уелс и, разбира се, Стария бряст от България, Сливен.

Старият бряст е символ на Сливен. Вековен свидетел на бурното и героично минало на града. Край него са се провеждали много значими за града и общността събития и са го превърнали в знаково дърво. При Стария бряст е измервана някога надморската височина на Сливен. Край него са преминавали всички демонстрации и манифестации.

Днес повечето жители на града уговарят важните си срещи под дървото. То остава най-ясния ориентир за посетителите на града. Старият бряст присъства в герба на града и ще продължи да бъде маркер на времето и за идните поколения.

Във Фейсбук вече има група в подкрепа на инициативата, а на общинския сайт е създадена и подстраница, посветена на конкурса. За активизацията на сливенските ученици ще се организират и провеждат тематични занятия в „Час на класа” и „Час по биология”, посветени на Стария бряст.