Спортистите в Ямбол недоволни от проекта за Бюджет 2011
Спортистите в Ямбол недоволни от проекта за Бюджет 2011 / Дарик Сливен, архив

Средствата, предвидени в проекта за Бюджет 2011 за развитието на спорта и спортните обекти в Ямбол, са крайно недостатъчни. Това бе общото становище на присъстващите на срещата със спортните клубове, проведена по инициатива на общински съветници.  

Сумата за субсидиите в сравнение с 2010 г. е намалена с 50 000 лв., което ще се отрази на дейността на спортните клубове. Варианти за увеличение на средствата още преди приемането на бюджета има, потвърди и общинският съветник и председател на Обединен спортен клуб „Тунджа" Иван Чолаков. По неговите думи, крайно недостатъчни са и заложените 20 000 лв. за проектиране на зала „Диана", според изискванията на федерациите за провеждането на национални и европейски първенства. Освен за зала „Диана", са нужни средства и за ремонт на залите за тренировка на градския стадион, споделиха треньорите Пепа Сотирова, Дончо Дончев и Теодор Илев. В проекта на общинската администрация за новата капиталова програма са залегнали 20 000 лв., но само за игрището на стадиона, не и за тренировъчните зали.

В момента субсидиите за спортните и туристически клубове се разпределят от експертна комисия, назначена от кмета, по Правилник за условията и реда за субсидиране дейностите на спортните клубове, приет от Общински съвет - Ямбол през 2003 г. Методиката за разпределение на средствата не е актуализирана от 2007 г. С проекта на новата наредба се въвежда пряко участие на спортните и туристически клубове при разпределението на утвърдените от Общински съвет - Ямбол средства.

Същевременно се създават реални условия за стимулиране на клубовете за привличането на различни възрасти към спортни дейности, в това число хора с увреждания и деца, лишени от родителска грижа, тъй като субсидиите ще се разпределят по точкова система на база постигнати спортни резултати и брой участници и възрастови групи в клубовете.