Седма родово-земляческа среща в Атолово
Седма родово-земляческа среща в Атолово / Общински пресцентър Стралджа

С поклон пред  тези, които имаха нещастието да изживеят цялата трагедия на бежанците, поклон пред героизма и страданието, поклон пред търпението и съхранението на огромната любов към род и родина, за седми пореден път в стралджанското село Атолово се събраха наследниците на първите заселници. Родово-земляческата среща под надслов „По стъпките на дедите ни” бе тържествено открита от кметския наместник на селото Стефан Сотиров. Гости на събитието бяха кмета на общината Митко Андонов със своите заместници Иван Георгиев и Мария Толева, заедно със заместник-областния управител Иван Иванов.

Венци на признателност бяха поднесени пред паметната плоча на лорд Атол, чието име носи селото. Тържеството продължи в църквата „Св. Димитър”, където отец Силвестър, духовен настойник на Сливенска епархия,  отец Йордан, свещеник от село Жельо войвода, заедно с отец Димитър от Стралджа отслужиха празнична литургия и водосвет за здраве.

Седма родово-земляческа среща в Атолово
netinfo

Пред читалището в селото тържеството продължи с пространно историческо слово на кметския наместник Стефан Сотиров, който проследи цялото движение на бежанците към Атолово. В началото фондацията-дарител и държавата дали къщи на над 149 семейства, раздадени са над 152 полски имота. Благодарение настойчивостта на новите атоловци пред тогавашния министър много скоро е издействано на гарата да спира влак, с доброволен труд, само за две години в селото е изградена и църква, на ръка всеки стопанин поема задължението да прокопае водопровод, за да стигне водата до всеки дом… В края на 50-те години на миналия век селото достига своя връх, в него живеят и работят 980 души. Днес те  са 194. Но Атолово съществува, въпреки кризите и препятствията. И кметството прави необходимото за бъдещето му. Предстои преасфалтиране  на улици, изграждане на канавка, има проект за ремонт на църквата. „Имаме читалище и църква, имаме желание и поводи да се събираме. Остава да си пожелаем да сме живи и здрави!”, завърши Сотиров, приканвайки присъстващите за повече усмивки, „защото така биха искали да ни виждат дедите”.

Седма родово-земляческа среща в Атолово
netinfo

Таня Алексиева, представител на бежанците от Гръцка Македония, разказа за Илинденско-Преображенското въстание, припомни строителството на къщите в Атолово, за задружния живот на тракийци и македонци.

Приветствия отправиха още Костадинка Димитрова, представител на Тракийските дружества, Михаил Вълов, зам.-председател на Съюза на Тракийските дружества  в България, който прочете поздравителен адрес от името на председателя Красимир Премянов. Словото произнесе кметът на общината Митко Андонов, който връчи поздравителни адреси към най-възрастните жители на Атолово - 90-годишните Марийка Иванова, Михал Чакъров, Стойка  Сапунджиева. Дошлите на родово-земляческата среща присъстваха и на концерт, организиран от Инициативния комитет.

Седма родово-земляческа среща в Атолово
netinfo