Само четири места за настаняване на бездомници
Само четири места за настаняване на бездомници / Impact Press Group, архив

Община Сливен има готовност да приеме четирима бездомници при влошаване на времето. Апартамент в кв. „Сини камъни” е подготвен да приеме безпризорните, като освен подслон, на тях им се осигурява и храна. В момента там са настанени двама души, които изчакват приемането им с социални институции. Няма определен срок, в който приютените могат да останат в жилището, единият от настанените е там вече месец и половина.

Идеята за преструктуриране на Защитеното жилище, което се намира срещу областната болница в Център за настаняване от семеен тип засега е останала само идея, тъй като финансовото състояние на общината не позволява това да се случи.  „Първата ни задача е да открием близките на тези хора и да им напомним, че имат отговорности. След това, с тяхно съгласие, търсим възможност да настаним бездомния в социално заведение – Дома за стари хора или в специализирани такива, ако имат медицински проблеми, обикновено това за домовете в Твърдица или Качулка” – обясни заместник-кметът Иван Славов. Той допълни, че без съгласието на безпризорния е невъзможно настаняването му където и да е, а има и хора, които отказват и предпочитат да останат на улицата.

 

„Почти всяка седмица имаме поне един случай на бездомник, който постъпва в болницата” – съобщи за Дарик социалният работник в МБАЛ „Д-р Ив. Селимински” – Сливен Росица Стефанова. Миналата седмица това са били двама мъже – от Бяла и от Самуилово. За първия от болницата събрали пари за билет, за да го изпратят в родното му село, макар близките му да не го искали. „Обикновено ни оставят да се справяме сами с тези случаи, досега няма случай някой бездомник от болницата да отиде в общинското жилище за временно настаняване” – допълни Стефанова. Години наред през студените месеци безпризорни търсят подслон в болницата. От там алармираха, че те са около 45, а част от тях са и със сериозни здравословни проблеми.