С конна езда и стрелба с лък отбелязват Тодоровден на крепостта „Туида
С конна езда и стрелба с лък отбелязват Тодоровден на крепостта „Туида / Дарик Сливен, архив

Празник под наслов „Конете на българите" ще се проведе на крепост Туида на 19 март,събота. На тазгодишния Тодоровден ще се покаже красотата на величественото животно - конят, демонстрации на средновековни бойни умения от кон, отбелязващи пролетния преглед на бойните коне в българската военна традиция, грижата и връзката между човека и бурната природа на коня.

„Ще бъдат представени някои от военизираните игри, които са практикували воините, за да поддържат телата си готови за бой и др.", каза Мая Иванова, ръководител на крепост Туида.

Проявата ще започне в 10 часа с представяне на традиционни занаяти и обредни хлябове. В същото време ще започне и езда за гражданите. В 11 часа са предвидени демонстрации на войнски техники на гърба на коня. Ще има конна стрелба с традиционен лък, работа със сабя и меч, както и работа с бич и бойна брадва.

Празникът ще продължи в 12.30 часа с демонстрации на традиционна стрелба с лък. В 13.30 часа ще се проведе представяне на старинни текстилни техники: плъстене и тъкане на кори. В 13.30 часа отново ще има езда за гражданите и в часовете до 18 часа отново са предвидени същите прояви.

Тази година на бившето летище „Бършен" няма да бъдат организирани конни надбягвания, съобщи зам.-кметът Стефан Кондузов. За да се предотвратят инциденти общината е уведомила полицията и Общинската охрана, посочи Кондузов. Състезания няма да се провеждат докато тече прокурорска проверка, заради инцидента със загиналите двама младежи по време на незаконна гонка на пистата и се издадат съответните предписания за обекта