Регионалният център за отпадъци не вреди на околната среда
Регионалният център за отпадъци не вреди на околната среда / Общински пресцентър Ямбол

Предложеният проект за Регионален център за управление на отпадъците отговаря на всички изисквания за екологичност и заложените в него мерки ще гарантират безопасността на съоръжението за хората в района. Това е заключението в доклада за оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/, с всички приложения към него за инвестиционно предложение: "Изграждане на Регионален център за управление на отпадъците, регион Ямбол, обслужващ общини Ямбол, Сливен, Нова Загора, Тунджа и Стралджа".  От фирмата, изготвила доклада, призоваха компетентния орган - РИОСВ Стара Загора, да одобри ОВОС.

Докладът бе представен пред ямболската общественост по време на публично обсъждане. На обсъждането присъстваха представители на община Ямбол, община „Тунджа", РИОСВ Стара Загора, общински съветници, представители на браншови и неправителствени организации, граждани.

Предвижда се бъдещото регионално депо, ведно със съпътстващите съоръжения и цялата инфраструктура, отговарящи на всички законови актове, да бъде изградено до мястото на сега съществуващо сметище, в землищата на селата Дражево и Хаджи Димитрово - община „Тунджа".

Регионалният център ще разполага с четири клетки за депониране, като проектът, които ще се финансира с европейски пари предвижда подпомагане изграждането само на първата. В проекта влизат и изграждането на всички съпътстващи съоръжения, които са насочени както в посока ефективно оползотворяване на отпадъците, така и по отношение гарантиране безопасността на процеса.

Инсталацията за предварително сепариране ще даде възможност за отделяне на полезните фракции, които ще бъдат рециклирани и оползотворени. Инсталацията за компостиране на зелени отпадъци ще намали потока на биоразградимите отпадъци, в изпълнение изискванията на законодателството. Оттам и количеството на депониран отпадък в клетката ще намалее.

Опасните отпадъци от бита ще се съхраняват временно на специално изградена площадка, като те няма да се депонират или обезвреждат в бъдещия Регионален център, а ще бъдат предоставяни на лицензирани фирми за обезвреждането им.

В отделен участък ще се оползотворяват част от строителните отпадъци, които чрез натрошаване ще бъдат доведени до състояние за повторно използване. Неизползваемите фракции строителни отпадъци ще бъдат депонирани в отделна клетка.