Първи учебен ден в Сливенския женски затвор
Първи учебен ден в Сливенския женски затвор / Дарик Сливен

Стартира новата учебна година във Вечерното професионално училище „Аргира Жечкова" към Сливенския женски затвор. На официалното откриване присъства Емил Маджаров, зам.-главен директор на Главна дирекция „Изпълнения на наказанията". В училището се обучават 110 затворнички, излежаващи различни присъди. Те изучават две специалности - „шивач" и „оператор в производството на текстил и облекло". Преподавателите са 11, а класовете - от първи до 12 клас.

Около 50 процента от всички ученици са в началния курс на образование. Първокласничките тази година са 14. В училището има и компютърен кабинет, тъй като интересът към работата с компютър е много голяма. На ученичките не е позволено да ползват интернет. Училището към женския затвор в Сливен функционира от около 40 години. Посещават го около 30 процента от излежаващите присъди жени.

Учителите нямат проблеми с дисциплината, защото ученичките са запознати с правилата. Най-младата ученичка е навършила 18 години преди месец, а най-възрастната е на 52 години. По-голямата част от посещаващите училище са осъдени най-вече за кражби.

Миналата година средното си образование е завършила жена с доживотна присъда заради убийство. Посещението в училище е доброволно. Два учебни дни се равняват на три дни о

Първи учебен ден в Сливенския женски затвор
netinfo
т присъдите.

На официалното откриване на учебната година днес в небето бяха пуснати два бели гълъба и по традиция бе посадено дърво в двора на училището. Деца от детска градина „Папазян" поздравиха ученичките на затвора, а участнички във фолклорна група към училището изнесоха кратка програма.