Проверяват повторно невменяемост на баща, заклал дъщеря си
Проверяват повторно невменяемост на баща, заклал дъщеря си / Дарик Сливен

Днес бе даден ход на делото срещу 44-годишния Николай Петков, който през юни закла 20-годишната си дъщеря в семейно жилище в сливенския квартал „Ново село".

Изслушани са всички явили се свидетели, заяви зам. председателят на Окръжен съд Сливен Мартин Данчев. Съдът назначи петорна психиатрична експертиза, която трябва да бъде извършена в психиатричното отделение в затвора в Ловеч. За целта подсъдимият ще бъде приведен там от Бургаския затвор. Мотивът е да се изясни с пълна сигурност състоянието на убиеца, предвид тежестта на деянието. На днешното заседание вещите лица и тройната психиатрична експертиза са дали мнение, че към момента на извършване на убийството бащата е бил невменяем и не е осъзнавал действията си. Следващото заседание е насрочено за 10 февруари 2011 г.

Преди убийството на дъщеря си Петков е правил нееднократни опити за самоубийство. Той бе задържан само час след подадения в полицията сигнал в района на долната лифтена станция, където платил с окървавени пари.

Тогава, при разпитите, мъжът направил самопризнания и заявил: „Светът е гаден, така е по-добре за детето". Според полицията, като повод за деянието, му е послужил фактическия развод с майката на убитата, която работела като камериерка. Бащата имал и финансови затруднения, работел като превозвач със собствен камион.

Месец преди убийството той се опитал да се самоубие в местността Рамануша. Тогава прегърнал газова бутилка в лек автомобил „Опел" в готовност да се взриви. После бил приет за лечение в психиатричното отделение на сливенската областна болница, но след изписването не взимал лекарствата си.

До тялото на младото момиче - Радосвета, бил намерен кървав нож, а при ареста на Николай у него са окървавените банкноти, по дрехите и ръцете му също имало следи от кръв.