Продажбата на общински облигации ще бъде голям успех за Сливен, смята кмета Стефан Радев
Продажбата на общински облигации ще бъде голям успех за Сливен, смята кмета Стефан Радев / Община Сливен

Поемане на дългосрочен облигационен дълг е финансов механизъм, който все по - често ще се използва от общините. Това заяви кмета на Сливен Стефан Радев и допълни, че очаква подкрепа при обсъждането на намерението за облигационния заем.

Той се надява да бъдат изказани професионално мотивирани мнения, за да се получи ползотворна дискусия.

„Бих желал ако се прави такава емисия, парите да бъдат инвестирани в нови обекти и развитие на града, а не за погасяване на задължения", коментира още Стефан Радев.

„Ако успешно се пласира емисията финансите на община Сливен ще бъдат по-добре, ще бъде голям успеха на общината като сигнал към инвеститорите и ще бъдат решени много проблеми с дълговото бреме. Ще бъдат вкарани и „свежи" пари от порядъка на 10 милиона лева сега, което ще е добре за икономиката", категоричен е кмета.

Според Стефан Радев това е най-леката форма на гаранция. Идеята на общинското ръководство е да не търгува публично облигационната емисия, а да преговаря с конкретни инвеститори, които да запишат цялата емисия. Кметът посочи още, че ще се търсят варианти и възможности за разплащане и на останалите задължения на институцията, тъй като с парите от продажбата на облигациите не могат да се финансират текущи разходи , а старите такива са в размер на около 12 млн. лв.

Публичното обсъждане на намерението за поемане на дългосрочен облигационен дълг от община Сливен ще се проведе на 18 февруари от 9.00 часа в зала „Май". С парите от продажбата на общински облигации ще бъде извършено рефинансиране на общинския дълг. С продажбата на облигации се очаква да се платят задълженията на общината към два от големите кредитори, просрочените задължения по Капиталовата програма и ще се финансират ремонтните дейности за довършване на зала „Сливен".

Общата сума на облигационната емисия е за 25 млн. лв., а планираната лихва ще бъде в рамките на 2,7 - 2,8 % . Срокът за погасяването му ще е до 15 години, като гратисния период е до 2 години. Обезпечението му ще е под формата на залог върху бюджетната сметка на Община Сливен, по която постъпват собствените приходи и Общата изравнителна субсидия.