Пробив в групата на ГЕРБ отложи приемането на бюджета в Ямбол
Пробив в групата на ГЕРБ отложи приемането на бюджета в Ямбол / netinfo

След изненадващ резултат се отложи годишния общински бюджет на Ямбол. Повече от четири часа не стигнаха на Общински съвет Ямбол да постигне консенсус относно общинския бюджет за 2009г. Така след 23 гласа ,,за,,, 3–ма против и двама въздържали се, приемането му остава да се реши на следващата сесия, която се очаква да се състои до седмица.

Основните партии, искащи отлагането му бяха Aтака и БСП, които се аргументираха с довода, че бюджетът не е добре балансиран и се налагат корекции. Освен това се оказа, че най-малко петима съветника от ГЕРБ също са гласували за отсрочване, с което не са оправдали доверието на кмета Георги Славов в тях. В коментара си след заседанието той заклейми случилото се като деструктивна политика от страна на опозицията с опит да бъде блокиран местния парламент и отдаде постъпката на съпартийците си на факта, че идват избори и върху тях се упражнява политически натиск, на който те са се поддали. Въпреки напрегнатата ситуация от щаба на ГЕРБ са единодушни, че няма разкол в техните редици, а лидерът им окачестви проблема като политически и изказа надежди всичко да приключи на следващото заседание.

35 650 000 лева е размерът на бюджета за тази година на община Ямбол, но той трябва да бъде приет до 27 март и внесен в Министерството на финансите. В противен случай, според закона общинска администрация ще може да използва само 1/12 от миналогодишния бюджет, а председателят на ОбС и съветниците попадат под угрозата да им бъдат спрени заплатите.