награди
награди / община Тунджа
10 групи от селата на община „Тунджа“ - Калчево, Хаджидимитрово, Чарган, Челник, Могила, Веселиново, Маломир, Победа, Завой и Кабиле участваха в  маскарадния фестивал „Кукерландия’ 2017“. В тазгодишното му издание участваха над 60 състава.

Всяка година по това време в община „Тунджа”, от къща на къща зазвъняват десетки звънци, звуците на гайдата и тъпана се чуват отдалеч и младоженецът загубва гласа си, за да не остане дом, в който да не е прогонено злото и да не е стигнала благословията за благополучие, за плодородие и здраве на хората и добитъка.
На 25 февруари като част от фестивалната програма, се проведе и празникът „Кукеровден” в с. Кабиле. Кукери  и гости на празника посетиха дома на Ваня и Иван Георгиеви. Там по стародавна традиция бяха посрещнати с богата трапеза. Кукерите благословиха стопаните и играха за здраве и берекет.

тунджански групи
община Тунджа



Празничното шествие продължи по улиците на с. Кабиле и се отправи към двора на народно читалище „Напредък-1930“, където беше подготвена празнична програма.

Изпълненията на самодейките при НЧ „Васил Левски–1950“, с. Хаджидимитрово, вокална група „Ретро – Акбунарки“ при НЧ „Никола Йонков Вапцаров“, с. Генерал Инзово, направиха програмата още по-богата. Концертът завърши с изпълнението на гостуващата група „Берегиня“ от побратимения с общината град Руза.

тунджански групи
община Тунджа



Всички групи получиха от кмета на община „Тунджа” Георги Георгиев грамоти за участие. 5 първи награди са за кукерските групи на община „Тунджа” от селата Могила, Веселиново, Калчево, Чарган и Кабиле, от вторите награди 1 е за групата на село Победа.
Трета награда беше отсъдена на кукерската група на село Маломир.

тунджански групи
община Тунджа




Кукерите от село Челник станаха носители на специалната награда на кмета на община Ямбол. Награда за възраждане на традициите получи кукерската група от село Завой, а тази за поддържане на традициите - групата от село Хаджидимитрово.