Предаде се похитителят Стефан Стефанов
Предаде се похитителят Стефан Стефанов / Sofia Photo Agency, Надя Коцева

След близо две денонощия похитителят Стефан Петров Стефанов се предаде, съобщиха от МВР. Първият опит за банков обир с взети заложници приключи тази сутрин в 07.10 часа. 27-годишният Стефан Петров Стефанов излезе сам от сградата на банката, с маска на лицето и вдигнати ръце. Полицаите спазиха обещанието на премиера Бойко Борисов от вчера и се отнесоха към Стефан абсолютно спокойно.

Пред Дарик шефът на Института по психология на МВР Неделчо Стойчев съобщи, че единственото условие, което Стефан Петров Стефанов е поставил, за да излезе, е да не бъде убит. Не са давани храна и вода на похитителя.

Той допълни, че преговорите е завършил друг екип, който е бил изпратен снощи от София, тъй като Тодор Тодоров, благодарение на когото бяха освободени заложниците, е бил уморен от дългите разговори. Решението Стефан Петров е взел след продължили непрекъснати преговори с психолозите.

Първият случай у нас на опит за банков обир с взети заложници е с щастлив край за похитените. Шестте жени, които бяха държани часове наред от въоръжен мъж в клон на "Инвестбанк" в Сливен, вече са на свобода. Физически те са добре, но шокът, който са преживели, е огромен.

Повече от две денонощие след началото на този истински екшън в центъра на Сливен похитителят им се предаде. На извънредната пресконференция в Сливен, която беше дадена от главния секретар на МВР, изненадващо се появиха и пет от шестте жени, които бяха държани за заложници дълги часове. Единствената, която липсваше, беше Веселка Цонева, тя е управителят на клона на "Инвестбанк" в Сливен. Не станаха ясни причините за нейното отсъствие.

Шестте жени физически изглеждаха добре, но шокът, който са преживяли, е огромен. Пред журналистите някои от тях споделиха, че страхът като човешко чувство е присъствал у тях през цялото време на драмата. Калин Георгиев пък ги похвали, че са се държали изключително достойно. Освободените жени обаче не пожелаха да отговорят на въпроси от типа на познават ли се с похитителя, каквато версия се появи, дали са си говорили с него, как е изглеждал той, как точно се е държал с тях.