Преброителите нямат право да ви искат лична карта и документи за собственост
Преброителите нямат право да ви искат лична карта и документи за собственост / Дарик - Сливен

От 8 часа на 10 февруари започна и традиционното преброяване на населението и жилищния фонд чрез преброители. То ще продължи до 20 часа на 28 февруари. Преброителите ще посещават домовете на гражданите от 8 часа сутринта до 20 часа вечерта, колкото пъти е необходимо, за да открият живущите на даден адрес. Ако никой не бъде намерен, ще бъдат оставени специални флаери за часа на следващо посещение и телефон за контакт. Гражданите имат пълното право, ако не желаят, да не канят преброителите в дома си и анкетата може да се проведе и навън. Преброителите нямат право да изискват лични документи и документи за собственост, напротив всеки може да поиска те да се легитимират не само със специалната служебна карта /на снимката/, но и с личната си карта за сверка на данните, увери директорът на Териториалното статистическо бюро в Сливен Антон Георгиев. При съмнение относно самоличността на преброителя, гражданите могат да се обърнат към националния телефон за информация 0700 16 310 или на 166. Преброяването е напълно безплатно и веднага трябва да подадете сигнал, ако преброител ви поиска такса. Той няма право да ви задава никакви други въпроси, освен тези в анкетната карта, която е идентична с електронната. „Досиетата на всички преброители в областта са проверени в полицията и сред тях няма криминално проявени. Преброяването изцяло представлява анкета, не се пита за имотното състояние на преброяваните и ако не желаят, те дори могат да не казват дали имат телевизори и друга техника", каза още Георгиев. Глобата за този, който откаже да участва в националното преброяване е 120 лева, актът се подписва от шефа на статистическото бюро и после отива в Агенцията за държавни вземания. Тези, които са се преброили по интернет ще трябва да дадат на преброителите получения десетцифрен уникален преброителен номер. Тези, които са го загубили или не са го записали, също се смятат за преброени, но преброителите ще им предоставят за попълване типова декларация за това, че са се преброили електронно. Всички номера вече са получени в статистическото бюро и контрольорите ще проверяват всяка вечер тези номера, които подават преброителите.

По този повод Антон Георгиев призова гражданите да подават коректно данните и да не казват невероятна етническа принадлежност, като ескимос например.

Според шефа на сливенската статистика в областта ще бъдат спестени около 60 хиляди лева от по-малките възнаграждения за преброителите в случаите когато те не попълват анкетна карта, а само предават номер от електронното преброяване.