Поклонение пред лобното място на Димитър Стефанов-Казака
Поклонение пред лобното място на Димитър Стефанов-Казака / Дарик Добрич, Валентина Добринчева, архив
Поклонение пред паметника на втория знаменосец на Ботевата чета – Димитър Стефанов Казака, заловен и загинал в началото на  юни 1876 г. ще се състои днес, съобщи директорът на Регионалния исторически музей в Сливен Николай Сираков.
   
Паметникът на Димитър Казака е издигнат още през 1912 г. и се намира много близо до Кремиковския манастир. От 1935 г. до 1940 г. там, ежегодно, в деня на „Св. Дух”, се прави събор – със съдействието на тогавашните Министерства на войната и Министерството на просвещението, с представители на Светия Синод, на множество хора от околните села. Пристигат и близките на Димитър Казака от Сливен, официална делегация от Сливенската община, на Сливенската и Ямболската организации т.н. „културни дружби” в София, Сливенското студентско дружество и пр.
       
От 2015 г. се постави началото на възстановяване на тази традиция –     поклонението край Кремиковския манастир стана реалност благодарение на инициативата на Регионален исторически музей - Сливен, с подкрепата и съдействието на Община Сливен и Регионално управление на образованието – Сливен, Народно читалище „Светлина – 1906”, кв. Кремиковци – София.
   
„Убедени сме, че ежегодното посещение на гроба на един от забравените синове на възрожденския Сливен би следвало да привлича все повече наши сънародници, за да се превърне в израз на осъзнатата ни потребност за досег с непреходното – саможертвата в името на изстрадалото ни Отечество”, добави още Сираков.