Подписка за референдум стартира в Сливен движение „Модерна България
Подписка за референдум стартира в Сливен движение „Модерна България / Sofia Photo Agency, архив
Подписка за референдум стартира в Сливен движение „Модерна България"
62089
Подписка за референдум стартира в Сливен движение „Модерна България"
  • Подписка за референдум стартира в Сливен движение „Модерна България"

Подписка за предизвикване на референдум стартира в Сливен Гражданско движение „Модерна България". Въпросите в общонародното допитване са два - за въвеждане на механизъм за отзоваване на депутати, общински съветници и кметове по инициатива на гражданите, вторият касае правото на индивидуална жалба на всеки гражданин до Конституционния съд срещу закони, които нарушават конституционните му права.

Подписите ще се събират под Стария бряст, пред хипермаркет на бул. „Георги Данчев", в ромския квартал „Надежда" и в Кермен, съобщи представителят на движението Михаил Димитров. Той допълни, че за малко повече от час от обявяване началото на подписката в Сливен вече са били събрани близо 200 подписа.

„Целта ни е за три месеца от началото на подписката - 11 февруари, да съберем 500 000 подписи за насрочване на референдум" - каза Здравка Кръстева от движението. Според организаторите в страната вече са събрани над 40 000 подписа.  

„Ние не приемаме самата идея в институционализирането в някакъв орган на подобна, подбрана по необявени, неясни критерии среда. За нас този обществен съвет има казионен характер" - коментира създаването на обществен съвет към бъдещото служебно правителство Борислав Цеков от движението. Според него, проблемът идва от там, че представителите на протестиращите граждани в този съвет е три пъти по-малко от броя на всички останали, които са събрани вътре. „Това, което щеше да бъде полезно, беше да се проведат консултации по конкретни проекти, по конкретни законодателни промени с онези и протестиращи, и граждански организации, които имат такива. А сега там, като изключим синдикатите и до известна степен работодателските организации и пациентските, са събрани няколко НПО, които нямат никаква представителност, не са свързани с протестите и не са представили на някакви конкретни предложения. Това е просто един зле конституиран орган, чиято цел е да се подмени автентичната гражданска воля" - каза още Цеков.